Rebranding of niet: hoe weet je of het tijd is om een nieuw pad te bewandelen?

 

Een rebranding kan vernieuwing brengen, maar laat het geen impulsieve beslissing zijn. Begrijp eerst je huidige positie, je geschiedenis en je toekomstdoel. Verken alternatieve routes en bepaal kritisch of ze echt beter zijn dan je huidige koers.

 

Tijd voor rebranding: waarom zou je van richting veranderen?

Je kan om verschillende redenen je merk te rebranden: 

  • Een nieuwe merknaam.

    Je huidige naam is gedateerd, moeilijk om uit te spreken, heeft een negatieve bijklank of misschien zijn er legale problemen met het handelsmerk. 

  • Je merk bestaat al lang en je voelt aan dat het tijd is voor vernieuwing. 

    Je bent op de huidige route uitgekeken of ze is gedateerd. Je hebt een nieuwe strategie nodig om relevant te blijven in de digitale evoluties en maatschappelijke trends van vandaag. Dit kan zo zijn voor een merk dat je zelf hebt opgericht, maar ook een familiebedrijf waarin je als volgende generatie aan het roer staat of als je een bestaand merk hebt overgenomen van iemand anders.

  • Er is geen consistentie in je merkboodschap. 

    Je website, product, social media … zien er niet uit als een samenhangend geheel. Je hebt geen duidelijke schrijfstijl die over alle kanalen heen terugkomt. Het voelt als een drukke straat waarin mensen in verschillende richtingen lopen en constant tegen elkaar aanbotsen. 

  • De persoonlijkheid van je merk stemt niet (meer) overeen met waar je naartoe wilt. 

    Je hebt bijvoorbeeld internationale groeiambities, maar je branding is sterk gericht op het lokale. Of je wil een nieuwe doelgroep bereiken die momenteel niet warm wordt van de manier waarop je communiceert. Je merk kan bijvoorbeeld heel alledaags ogen, terwijl je juist een high-end segment wil aanspreken.

  • Je krijgt regelmatig de vraag: wat doen jullie nu eigenlijk? 

    Je boodschap komt niet sterk genoeg over. Intern voel je tegenstrijdigheden over waar jullie nu eigenlijk voor staan. Dat heeft invloed op je perceptie als merk, want je communicatie kan verwarrend of juist vaag zijn. 

Brand strategy: een heldere kijk op de wegenkaart

Is een volledige rebranding in die gevallen altijd nodig? Het is in ieder geval geen zwart-witverhaal. A leidt niet gegarandeerd tot B. Dat je worstelt met je merk en communicatie, wil niet per se zeggen dat je een hele nieuwe weg moet inslaan.

Om hier helderheid in te brengen heb je een merkstrategie nodig. Misschien heeft jouw merk al eerder een strategie laten bepalen, of heb jij juist altijd alles op gevoel ondernomen. Ongeacht of je al een brandbook hebt of niet, is het nodig om opnieuw in gesprek te gaan met een brandingbedrijf en je merkverhaal onder de loep te nemen. Om te reflecteren over de ziel van je merk en nieuwe routes te verkennen. Wegen die misschien niet vertrouwd voelen, maar je wel helpen leiden tot waar je naartoe wilt. Of zelfs wegen die je nog niet eerder was tegengekomen, omdat je altijd steevast dezelfde lijn hebt gevolgd met je merk.

Net zoals ze richting kan geven aan je rebranding, kan een merkstrategie aanwijzen dat je er helemaal geen nodig hebt. If it ain’t broke, don’t fix it. Misschien liggen de problemen die je als ondernemer ervaart niet aan je merkstrategie op zich, en zijn er andere oplossingen waarbij een volledige rebranding niet nodig is. Of ontdek je dat het merk dat je hebt overgenomen eigenlijk wel op punt staat en je het vol kennis en vertrouwen verder kunt uitbouwen. 

Rebranding of niet. Wat de uitkomst van je brand strategy sessies ook is, ze zal in ieder geval voor een heldere blik en nieuwe energie zorgen.

 

Overweeg je een rebranding? Stille Bliksem analyseert eerst of het echt nodig is, en helpt je de juiste koers bepalen. Plan een gesprek voor meer info.

 
Vorige
Vorige

Scoren met SEO-teksten: geschreven voor mensen, geoptimaliseerd voor zoekmachines

Volgende
Volgende

Tone-of-voice: waarom een consistente schrijfstijl cruciaal is voor je merk