Soft Signals - September 2024
In een wereld die vaak chaotisch en overweldigend aanvoelt, zoeken mensen naar rustgevende ervaringen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Van alledaagse momenten en digitale vriendschappen tot slow travel en mode als zelfzorg: recente inzichten tonen ons groeiende verlangen naar havens van verstilling en verbondenheid.
1. De paradox van verbondenheid: eenzaam in een online wereld
We zijn allemaal online verbonden, maar voelen ons toch eenzamer dan ooit. Sommigen spreken zelfs van een 'eenzaamheidspandemie', wat zich vertaalt in stijgende Google-zoekopdrachten naar manieren om vrienden te maken. Als reactie hierop ontstaan er nieuwe, laagdrempelige ontmoetingsplekken, zogenaamde 'third spaces' of plaatsen om buiten ons huis en werk met anderen in contact te komen.
Bibliotheken transformeren tot sociale hubs, vooral onder Gen Z en Millennials. In 2023 bezocht maar liefst 54% van hen hun lokale bibliotheek, op zoek naar meer dan alleen boeken. En in China herontdekken jongeren het eenvoudige plezier van ‘in het park hangen’, met #twentyminutesinthepark als trending hashtag op sociale media.
Walk Club - een initiatief van Self Space
Naast deze third spaces duiken er wereldwijd ook nieuwe initiatieven op. Lunge Run Club combineert sport met romantiek, terwijl Self Space's Walk Club een alternatief biedt voor wie niet van hardlopen houdt. Voor boekenliefhebbers organiseert Book Mates leesretraites en Timeleft helpt je tijdens een etentje vijf potentiële vrienden ontmoeten. Live Near Friends helpt dan weer mensen een woning vinden in de buurt van vrienden. Dat is niet alleen praktisch, het draagt ook bij aan je geluksgevoel: een studie toont aan dat binnen anderhalve kilometer van een gelukkige vriend wonen je eigen geluk kan verhogen tot 25%.
WAAROM IS DIT BELANGRIJK • Deze initiatieven laten zien dat we - in onze zoektocht naar waardevolle verbindingen - hoe en waar we samenkomen opnieuw vormgeven. Hoe we als samenleving creatief omgaan met onze behoefte aan menselijk contact in een wereld die steeds digitaler wordt.
2. Heeyo: de digitale speelkameraad die grenzen verlegt
In een wereld waar het onderscheid tussen online en offline vervaagt, biedt Heeyo een verfrissende kijk op digitaal entertainment voor kinderen. Deze AI-gedreven 'digitale speeltuin' biedt meer dan 2.000 educatieve en creatieve activiteiten in een veilige, gecontroleerde omgeving die verschilt van open platformen zoals Minecraft of Roblox.
Heeyo - digital playground
Kinderboekenschrijvers en kinderpsychologen hebben met zorg een wereld gecreëerd die creativiteit en positieve groei stimuleert. Een wereld die zich aanpast aan elk kind, inclusief kinderen met speciale behoeften. In een tijd waarin beeldschermen ons vaak verdelen, streeft Heeyo ernaar families dichter bij elkaar te brengen en kinderen te helpen uitgroeien tot nieuwsgierige, creatieve en meelevende individuen.
WAAROM IS DIT BELANGRIJK • Wanneer we technologie op een holistische manier benaderen, kunnen apps zoals Heeyo kinderen voorbereiden op een wereld waarin AI alomtegenwoordig is. En kunnen we naast academische kennis via technologie cruciale vaardigheden zoals aanpassingsvermogen, creativiteit en emotionele intelligentie stimuleren.
3. Cosy gaming: digitale ontspanning in turbulente tijden
Als antwoord op de aanhoudende mondiale onrust, zoeken mensen naar toegankelijke manieren om dagelijkse stress te verlichten. Naast traditionele hobby's zoals pottenbakken, borduren en vogelspotten (wat ons geluk, onze gezondheid en onze verbinding met de natuur kan verbeteren) wint cosy gaming aan populariteit.
Deze gamingtrend focust op ontspannende, alledaagse taken en niet de adrenalinerush die we ervaren bij competitieve schietspellen of racegames. Saai? Niet volgens de groeiende Reddit-gemeenschap en streamers zoals Cozy K. Zij zijn ervan overtuigd dat de aantrekkingskracht van de games net in het ontspannen karakter ervan ligt.
WAAROM IS DIT BELANGRIJK • Deze trend weerspiegelt een bredere maatschappelijke verschuiving. We gaan op zoek naar digitale toevluchtsoorden waar we kunnen ontsnappen aan de chaos van de buitenwereld en genieten van kleine dingen; zelfs als deze slechts digitale representaties zijn.
4. Soft travels: kwaliteit boven kwantiteit, diepgang boven vluchtigheid
Na een periode van 'revenge tourism' - waarin we na twee jaar staycations zoveel mogelijk wilden inhalen - zien we nu een beweging richting 'slow travel'. Tijdens deze reizen verblijven we langer op één locatie en dompelen we ons onder in lokale culturen - van middagen in lokale parken tot gesprekken in buurtcafés.
© imageBROKER/Alamy - Albanië richt zijn pijlen op high-end ecotoerisme
Dit biedt ons de kans om echt tot rust te komen en ons welzijn te verbeteren, wat naadloos aansluit bij ‘wellness travel’, een booming economie die volgens het Global Wellness Institute (GWI) in 2027 een globale uitgavenstatus van 8,5 biljoen zal bereiken.
Dit weerspiegelt een duidelijke verschuiving naar meer ontspannen vakantie-ervaringen waarbij we onder andere naar ongerepte landen zoals Albanië trekken. Landen die geen all-in strandvakanties promoten, maar nadruk leggen op agritoerisme en ecotoerisme. Volgens de Albanese minister van toerisme Mirela Kumbaro zorgen beide vormen voor een meer gelijkmatige verspreiding van toeristen; en dus een milieuvriendelijke, verantwoorde en duurzame manier van toerisme.
WAAROM IS DIT BELANGRIJK • Deze reizen hebben met hun diepgaand karakter een positief effect op reizigers én op bestemmingen en lokale gemeenschappen. Door langer te blijven en je dieper te engageren, draag je als reiziger op een betekenisvolle manier bij aan lokale economieën en culturen. Een win-winsituatie, die hopelijk op lange termijn onze manier van reizen verandert.
5. Vallverdù: mode als medium voor zelfzorg en innerlijke balans
In de vaak bekritiseerde mode-industrie, plaveit modeontwerper Sophie Van Noten - achternicht van de gerenommeerde ontwerper Dries Van Noten - een nieuw pad met haar merk Vallverdù. Door mode, wellness en ayurvedische principes te verweven, creëert ze een unieke, holistische ervaring.
© Vallverdù - een holistische benadering van mode.png
Elk item is een op maat gemaakte creatie, afgestemd niet alleen op de fysieke maten van de klant, maar ook op hun energie en individuele behoeften. De collectie bevat zijden items met handgemaakte botanische prints en katoenen kledingstukken die volgens de ayurvedische principes doordrenkt werden met kruiden.
Maar Van Notens visie reikt verder dan de kleding zelf: voor een complete zintuiglijke ervaring ontvang je bij elk kledingstuk een speciale kruidenthee (afgestemd op jouw voorkeuren) en een zakje met geïmpregneerde houtstukjes, waarvan de geuren zijn afgestemd op de botanische elementen van de print. Deze kun je aansteken als wierook om de ervaring te versterken.
WAAROM IS DIT BELANGRIJK • Van Notens aanpak herintroduceert een niveau van zorg en aandacht in de mode-industrie; iets wat helaas vaak verloren gaat in de snelle cycli van massaproductie. Het weerspiegelt een groeiende trend waarin consumptie en welzijn hand in hand gaan, met een hernieuwde focus op vakmanschap en persoonlijke aandacht.