The best kept secret: hoe de brand strategy van KOVE hen zelfvertrouwen geeft als merk

TOM BOUTE (STILLE BLIKSEM) IN GESPREK MET KOENRAAD RUYS EN VEERLE GYSEL (KOVE)

Birds of a feather flock together. Ofwel: mensen die eenzelfde energie delen, trekken elkaar automatisch aan. Zo voelde het meteen toen we voor het eerst met KOVE in contact kwamen. Het klikte met Veerle en Koenraad én we hadden meteen goesting om met hen te praten over hun merk. Op dat brand strategy traject blikt merkstrateeg Tom terug in een gesprek met Veerle en Koenraad.


 
 
 

WIE IS KOVE?

KOVE wil mooie dingen creëren die door hun esthetiek en kwaliteit generaties lang overeind blijven. Die op een mooie manier verouderen zodat ze telkens weer een nieuw leven krijgen en niet worden weggegooid. Dat uit zich in stijlvolle en bijzondere interieurs op maat, van keukens en badkamers tot totaalprojecten en vastgoedadvies.

www.kove.be

 
 

De dokter die alles bekijkt

Op de vraag wat hun ambities waren voor ze bij ons aanklopten, antwoordt Koenraad dat ze niet echt mensen zijn met een vijfjarenplan. “Klopt,” beaamt Veerle. “Maar we hebben wel een bepaalde toekomstvisie waar we naartoe werken.” Eén van die elementen van hun toekomstvisie was om in Antwerpen te gaan wonen en werken. Toen die opportuniteit op hun pad kwam, settelden ze zich vol overtuiging in ‘t stad. 

“Maar toen werd het wel belangrijk om te bedenken hoe mensen ons daar gaan vinden,” vertelt Veerle. “Hoe werkt dat, nu we hier vol trots zitten shinen in Antwerpen? Van communicatie hebben we beiden geen kaas gegeten, dus gingen we op zoek naar iemand die ons daarbij kon helpen.” Koenraad vult aan: “We houden niet zo van reclame maken. In ons hoofd gaat het dan meteen over T-shirts bedrukken met ons logo op. Je weet wel, luid roepen. Zo zijn wij niet.”

“In het verleden hebben we al ervaringen gehad waarbij agencies of consultants ons te veel in een richting willen duwen die voor ons niet goed voelt,” zegt Veerle. “Wat ons bij Stille Bliksem daarom zo aansprak, was dat jullie de positie innemen van een holistische dokter die alles bekijkt. Niet enkel een huidarts, een gynaecoloog of een neuroloog. Jullie analyseren het geheel, want één probleem kan in alle domeinen effect hebben. En één oplossing kan een hele merkbeleving boosten.”

 

Brand strategy als een vorm van therapie

Bij een brand strategy traject focussen we ons inderdaad niet op één domein - denk visuele branding, social media of PR. We gaan dieper in op élk aspect van het merk. Daar horen ook zaken als prijszetting, duurzaamheid en employer branding bij. Enkel door het totaalpakket te bekijken én aan te pakken - steunend op centrale waarden en een uitgesproken why - creëer je een authentiek merk en consistente communicatie. 

Brand strategist Tom: “Iets wat ik wel vaker zeg tegen mensen die met ons samenwerken: wij vertellen jullie nooit wat je moet doen. Wij stellen veel vragen en daaruit leiden wij af wie jullie zijn. We geven jullie verhaal vorm en breken het op in stukjes, zodat je zelf aanvoelt hoe je verder moet.”

“Dat lijkt mij ook écht de juiste manier,” vertelt Koenraad. “Daardoor voelden wij ons niet geforceerd om dingen te doen waar we nog niet klaar voor zijn.” 

Voor Veerle en Koenraad voelden onze sessies eigenlijk als een vorm van therapie, vertellen ze. Waarbij het dan volgens Veerle niet gaat om het psychologische, maar wel over: wie zijn jullie en hoe ga je dat verspreiden in de wereld? “Jullie zijn dan ook zo’n belangrijk onderdeel van jullie merk,” vertelt Tom. “Een product, dienst of idee kan nog zo baanbrekend zijn, wat écht het verschil maakt is wie jullie in essentie zijn.”

 
 

Houvast en nieuwsgierigheid naar de toekomst

Op vlak van communicatie deed KOVE het eigenlijk al heel goed. Veerle en Koenraad zijn als een vat vol ideeën en inspiratie. “Voor ons is dat zeer fijn werken,” zegt Tom. “We kunnen nog net ietsje dieper graven. Ons communicatieadvies blijft niet op de oppervlakte, we kunnen juist the extra mile gaan.” Maar bij een vat vol ideeën komt ook een vat vol vragen kijken. Wat Koenraad en Veerle dus misten waren antwoorden, structuur en houvast. Die creëerden we door een brand book uit te werken die een leidraad biedt voor alles wat KOVE doet.

Voor Veerle is het mooiste daaraan dat hun merkverhaal en het communicatieadvies helemaal passen bij wie zij als persoon zijn. “Voor mij is het belangrijk om te weten dat alles kan. Dat we niet door een nauwe kier worden geduwd, maar dat de deuren wijd open staan en dat we zelf kiezen waar we binnen gaan. Daarom voelde jullie brandguide als een enorme verademing. We worden er niet door in een hokje geduwd, maar ontdekten wel die belangrijke rode draad die ons onderscheidt van andere merken. Jullie noemden ons the best kept secret. Dat was zo fijn, die bevestiging dat het oké is om echt ons ding te doen.”

Koenraad: “Jullie hebben daar heel schoon de vinger op gelegd dat het niet uitmaakt wat we maken - keukens, badkamers of iets helemaal anders - maar dat het gaat over hoe we het maken.” 

Veerle: “Die rode draad biedt veel houvast. Dat trekt het voor ons ook een beetje open, geeft nieuwsgierigheid naar de toekomst. Vastgoedadvies geven we bijvoorbeeld al, maar we hadden nooit gedacht dat we dat ook op deze manier kunnen aanbieden.” 

Tom: “Dat je geen vijfjarenplan hebt, dat is voor ons als communicatiebureau geen probleem. Wel is het belangrijk dat je weet waarom je iets doet. Of je nu keukens, badkamers of, om maar iets te zeggen, plantenbakken maakt: als je vasthoudt aan de ziel van je merk, zal het kloppen.”

 

Lanceer je zelf een nieuw merk of wil je jouw huidige communicatiestrategie verbeteren? Ga samen met ons op zoek naar de ziel van je merk via ons brand strategy traject.

 Neem contact op

 

Vorige
Vorige

Toen het niet meer moest, kwam alles goed.

Volgende
Volgende

De tone of voice van CIL-LOU: het puzzelstuk dat het plaatje compleet maakt