Serres met impact: therapeutisch tuinieren met ACD

ACD

De ACD-serres van BuSO De Hoge Kouter, Residentie Budalys en UZ Gent

ACD - man in serre omringd door planten
 

Onderzoek van onder andere de British Ecological Society en Plos wijst uit dat verbinding met de natuur ons fysiek en mentaal welzijn verbetert. Dat weet ook serrefabrikant ACD uit Roeselare. Zij inspireren niet alleen hun klanten om tot rust te komen en gezonde voeding te kweken in een hobbyserre bij hun thuis. Het bedrijf zet ook in op sociale projecten waarin de serres hun rol dienen als therapeutisch en educatief microklimaat voor jongeren met een beperking, ouderen of revaliderende patiënten.

ACD- Serre tuinklas Buso Kortrijk
ACD - Serre tuinklas Buso Kortrijk

Verantwoordelijkheid nemen en angsten overwinnen in de tuin

Bij BuSO De Hoge Kouter in Kortrijk werd enkele jaren geleden de tuin volledig vernieuwd. Opvallend is de grote dubbelkap ACD serre, die in drie zones werd onderverdeeld. Een materiaalruimte, een kweekkas en een verwarmde tuinklas.  

"In de tuin en serre bereiden we leerlingen met een lichte verstandelijke beperking voor op een job in de tuinbouw, bijvoorbeeld bij de groendienst," vertelt tuinleerkracht Keven Vandenbunder. "We begeleiden daarnaast leerlingen met een zwaardere beperking die wellicht niet zullen werken. Maar ook zij genieten van de mogelijkheden van onze tuin en krijgen er les over de natuur, insecten, planten ... Wat bijdraagt aan hun welzijn en ontwikkeling."

ACD - Tuinklas van Buso Kortrijk

Een hele andere manier van lesgeven, geeft Keven aan: "In de tuin is er meer vrijheid dan in een leslokaal: leerlingen mogen rondlopen en babbelen. Maar de tuin geeft ook een andere vorm van verantwoordelijkheid. De leerlingen moeten zelfstandiger zijn en zich net als wij laten verrassen door de perikelen van de natuur. Geen enkele les is hetzelfde, want alles hangt af van het weer en wat er groeit in de tuin."

"We proberen veel nieuwe dingen uit en dan mislukt er ongetwijfeld wel eens iets - zo gaat dat in een tuin. Die balans van voor- en tegenspoed zorgt dat wij veel over de persoonlijkheid van onze jongeren leren. En dat zij voeling krijgen met de wereld en de natuur. Zo was er een leerling die heel bang was van insecten. Door zijn handen in de aarde te steken, te leren over het nut van insecten en ermee in aanraking te komen is die angst weggegaan."

Naast de grote serre huist bij BuSO De Hoge Kouter ook een pluktuin, een vijver met bijenburcht, een 'plantenkliniek' voor kamerplanten en een winkeltje waar leerlingen de oogst verkopen aan het schoolpersoneel.

ACD - Tuinklas van Buso Kortrijk - planten water geven

Tuinklas in de ACD serre van BUSO Kortrijk

Groene beleving op je oude dag

Sinds 2018 telt de skyline van Kortrijk er een opvallende nieuwkomer bij. De serviceflats van Residentie Budalys vallen op in een eigentijds gebouw met zes verdiepingen en een dakterras met zicht op de Leie. Het moest een plek zijn die meer biedt dan het woongegeven, zegt woonassistent Els Stragier.

"We willen de bewoners van de serviceflats ook beleving aanbieden," vertelt zij trots. "Het zicht op de tuin en de serre dragen bij aan hun welzijn en woongeluk." De moestuin van Budalys wordt onderhouden door de bewoners en enkele vrijwilligers die graag een handje toesteken.

"De oogst wordt verdeeld," licht Els toe. "De bewoners krijgen dan een briefje waarop bijvoorbeeld staat: leuk nieuws, de tomaten zijn klaar! Zo creëren we nog meer betrokkenheid bij iedereen die hier een nieuwe thuis vindt."

ACD - Daktuin serviceflats Budalys
ACD - Daktuin serviceflats Budalys
ACD - Daktuin serviceflats Budalys

Daktuin serviceflats Budalys in Kortrijk

De tuin als plek van hoop en steun

In de therapeutische tuin van UZ Gent ontdekken revaliderende patiënten de mogelijkheden van hun nieuwe realiteit. Ergotherapeut Sarah Vercaemer vertelt: "De tuin met serre is een plek waar patiënten vertoeven en genieten van de buitenlucht, met of zonder hun bezoek. Daarnaast maakt het deel uit van de revalidatie. Patiënten die in een rolstoel zijn beland, exploreren in de tuin wat zij allemaal wel nog kunnen. Moestuinieren in verhoogde bakken en in de aangepaste serre bijvoorbeeld."

"In de serre zijn we ook in de herfst- en wintermaanden bezig met voorzaaien, wintergroenten kweken ... Revalidatie stopt immers niet als het buiten kouder wordt." Sarah werkt zelf vaak met patiënten die na een hersenletsel kampen met aandachts- en geheugenproblemen. "Voor hen helpt de tuin om terug routines aan te leren, verantwoordelijkheid op te nemen en taken te plannen. Tuinieren brengt daarnaast bepaalde prikkels naar boven die revaliderende patiënten helpt hun bewustzijn terug op te nemen."

ACD - planten in serre

"Het proces van zaadje tot plant is iets dat toewijding vraagt, maar ook zingeving blaast in het revalidatieproces," glimlacht Sarah. Ze vertelt over een patiënt die vreesde dat ze door haar letsel haar moestuin moest opgeven. "De hoop die onze aangepaste tuin haar gaf, trok zij door naar de motivatie voor haar volledig herstel."

Ook hoorde Sarah al van patiënten dat de tuin hen het gevoel geeft iets nuttig te doen tijdens hun revalidatie. "Als je niet constant tussen de muren van het ziekenhuis blijft, voelt die periode heel anders aan. Zeker wanneer je effectief iets hebt kunnen bijdragen door onder andere verse groenten te kweken of fruitbomen te planten. Patiënten doen dat graag en het helpt hen om fysieke revalidatie-oefeningen langer vol te houden."

ACD - Serre UZ Gent

De ACD-serre van UZ Gent op maat van rolstoelgebruikers: zonder drempels, met verharde grond, brede deuren aan twee zijden en zaaischappen op stoelhoogte.


Praktische info

  • Je kan de serres van ACD ontdekken in hun showroom in Roeselare en bij verschillende internationale verkooppunten


Over ACD

ACD (Aluminium Constructie Develtere) is een Belgische fabrikant van hobbyserres en tuinkamers. Het bedrijf, gevestigd in Roeselare, zorgt voor een totale tuinbeleving waardoor je 365 dagen lang van je tuin en het buitenleven kan genieten.

In 1986 werd ACD opgericht door Cristof Develtere, mede dankzij het ondernemerschap van zijn vader en bekende Roeselaarse chauffagist Gustaaf Develtere. Later kwam ook Cristof’s broer Lieven in het bedrijf en vandaag is er al een derde generatie actief met Lieven’s zoon Willem. Het West-Vlaamse familiebedrijf is sindsdien uitgegroeid naar een bloeiende werkplek voor ondertussen al 45 werknemers, met een eigen atelier en experience-showroom. 

De serres van ACD slaan in heel Europa en zelfs daarbuiten aan. In de Benelux en Frankrijk is ACD marktleider van zijn product, maar ook in Scandinavië, IJsland, Duitsland, Zwitserland en Oost-Europa is ACD geen onbekende meer. Zo heeft het bedrijf ondertussen een netwerk van duizend externe verdeelpunten en gecertificeerde monteurs van hun serres. Dit heeft als voordeel dat de eindconsument steeds dicht bij huis de ACD serres kan ervaren én aankopen. Bovendien heeft ACD in Roeselare een 'experience center' dat ook virtueel bezocht kan worden.

Met zijn product en communicatie biedt ACD een antwoord op onze zoektocht naar duurzaamheid, beter eten en langer gezond leven.

Website: acd.eu
Instagram @acd_eu


Persvragen? Contacteer ons via hello@stillebliksem.be of 0465 04 60 92.


Vorige
Vorige

GOFLUO loopt hand in hand met sporttrends

Volgende
Volgende

Moederdag: floral-inspired cadeautips van Karolin Van Loon