Roeselaars familiebedrijf ACD promoot een kortere voedingsketen op weg naar een duurzamere toekomst
De korte keten houdt het aantal schakels tussen producent en consument zo klein mogelijk, denk maar aan de weg die een vrucht aflegt van de grond tot op jouw bord. Rechtstreeks bij de groente- en fruitboer aankopen is een optie om dit te steunen, maar West-Vlaamse serreproducent ACD promoot ook voedsel kweken in eigen tuin. “Moestuinieren biedt een antwoord op veel globale vraagstukken waar we vandaag mee worstelen,” stellen mede-eigenaars Lieven, Cristof en Willem Develtere.
Letterlijk de allerkortste keten
Korter krijg je de voedselketen namelijk niet: van je achtertuin tot je keuken is de enige reis die jouw groenten en fruit moeten afleggen. Minder transport betekent minder CO2-uitstoot en dus een kleinere impact op het klimaat. Belangrijk, want volgens bio-econoom en onderzoeker Tessa Avermaet (KU Leuven) bepaalt onze voeding bijna een derde van onze ecologische voetafdruk.
Door de korte keten kunnen we mensen ook opnieuw verbinden met de voedingsketen, vindt ACD. De meesten staan niet meer stil bij waar hun eten vandaan komt of hoe het wordt gekweekt. Wat wil je ook: alles ligt voor het grijpen in de supermarkt en je hoeft er niet bij stil te staan over hoe het daar terecht is gekomen. Al tuinierende leren de mensen opnieuw begrijpen dat het tijd en inspanning kost om iets te doen groeien.
De korte keten introduceert ACD niet alleen met zijn serres, maar ook door hun klanten te informeren over ecologie. “Via sociale media verspreiden we tips over seizoensgebonden recepten, duurzaam tuinieren en hoe een serre bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk,” licht Lieven van ACD toe. “We kijken daarbij breder dan enkel wat er in de serre gebeurt. We praten ook over composteren, kippen, bloemen voor de bijen …”
Is een serre een duurzaam product?
De serres van ACD bestaan uit aluminium, glas en inox bouten. Op zich zijn dat geen duurzame materialen: ze vergen veel energie om gemaakt te worden. Maar wie verder kijkt, ontdekt dat ze op lange termijn wél duurzamer uitkomen. “Zowel glas als aluminium kunnen eindeloos gerecycleerd worden,” vertelt Lieven’s zoon en managing partner Willem. “We werken met partners samen die circulaire grondstoffen gebruiken en bovendien wekt onze aluminiumproducent zijn eigen groene energie op met zonnepanelen en een windmolen.”
Dat ondersteunt ook ACD-ambassadeur Nikolas van Sustainable Family. In een video op hun YouTubekanaal legt hij uit hoe zijn familie bijdraagt aan een duurzame toekomst door te investeren in een serre en moestuin.
Bovendien elimineert ACD zo veel mogelijk plastic verpakking en vervangen ze die door recycleerbare materialen. En zijn ze momenteel op zoek naar manieren om het transport van hun serres ecologischer te laten verlopen. “We volgen groene innovaties op de voet en gaan er maar al te graag in mee,” bevestigt Lieven.
Onthaasten in de tuin
Volgens de familie Develtere bieden hun serres niet alleen een antwoord op ecologische problemen, maar ook op maatschappelijke. De jaarlijkse omzetsprongen die het bedrijf al kende kregen een extra boost sinds het begin van de coronapandemie, omdat mensen massaal terugkeren naar de essentie, de natuur intrekken en hun tuin herontdekken.
"Onze vader Gustaaf zei altijd: wij maken de mensen gelukkig door ze te verbinden met de natuur," vertelt Cristof. "Tuinieren is een bezigheid die je hoofd leegmaakt en waarbij al je focus naar het groeien, bloeien en plukken gaat. Je zorgt letterlijk voor je eigen stukje natuur en zo ook voor jezelf. Je beweegt meer, komt meer in aanraking met de frisse buitenlucht én je eet verse, gezonde voeding. Allemaal zaken waar we te weinig aandacht voor hebben."
Urban gardening
Sinds de coronapandemie zien we steeds meer mensen uit de stad trekken op zoek naar rust en natuur. Maar ook in de stad kan je genieten van je eigen groene plekje, vindt ACD. “Urban gardening is booming. Zelfs in een klein stadstuintje of op een binnenkoer kan je een serre installeren en zelf je potje kweken.” Daarvoor ontwierp ACD specifiek hun urban collectie, met kleinere serres die een kleurrijke stadsoase creëren.
Met urban gardening mag je volgens ACD gerust creatief omspringen. “Een serre op een dakterras is niet alleen ecologisch, het straalt ook design en innovatie uit. Kijk maar naar de ACD-serre op het dak van het Budalys in Kortrijk of de daktuin van de PAKT-site in Antwerpen.”
Over ACD
ACD (Aluminium Constructie Develtere) is een Belgische fabrikant van hobbyserres en tuinkamers. Het bedrijf, gevestigd in Roeselare, zorgt voor een totale tuinbeleving waardoor je 365 dagen lang van je tuin en het buitenleven kan genieten.
In 1986 werd ACD opgericht door Cristof Develtere, mede dankzij het ondernemerschap van zijn vader en bekende Roeselaarse chauffagist Gustaaf Develtere. Later kwam ook Cristof’s broer Lieven in het bedrijf en vandaag is er al een derde generatie actief met Lieven’s zoon Willem. Het West-Vlaamse familiebedrijf is sindsdien uitgegroeid naar een bloeiende werkplek voor ondertussen al 45 werknemers, met een eigen atelier en experience-showroom.
De serres van ACD slaan in heel Europa en zelfs daarbuiten aan. In de Benelux en Frankrijk is ACD marktleider van zijn product, maar ook in Scandinavië, IJsland, Duitsland, Zwitserland en Oost-Europa is ACD geen onbekende meer. Zo heeft het bedrijf ondertussen een netwerk van duizend externe verdeelpunten en gecertificeerde monteurs van hun serres. Dit heeft als voordeel dat de eindconsument steeds dicht bij huis de ACD serres kan ervaren én aankopen. Bovendien heeft ACD in Roeselare een 'experience center' dat ook virtueel bezocht kan worden.
Met zijn product en communicatie biedt ACD een antwoord op onze zoektocht naar duurzaamheid, beter eten en langer gezond leven.
Persvragen? Contacteer ons via hello@stillebliksem.be of 0465 04 60 92.